Palmeblad

Palmeblad – Fra areca palmer til bæredygtig service

Betel træet(areca catechu), også kaldet areca palme, er en gammel dyrket plante fra Sydøstasien og tilhører familien af palmer. Dens udbredelsesområde går fra Malaysia til Salomonøerne (vest til øst) og fra Taiwan og Filippinerne til Nordaustralien (nord til syd). Planten er endda plantet i de tropiske regnskove i Madagaskar og Østafrika. Planterne vokser op til 25m i højden og skylder deres navn til deres røde frugter: betel nødder. Disse nødder er kendt som naturlige stimulanser i Sydøstasien og Indien, men de betyder ikke noget for industrilandene.

Den mest værdifulde del af planten (for os) er de op til 2 meter lange palmeblade, der falder fra palmen 4 til 7 gange om året i hele sin vækst. I den tørre sæson, er disse palmeblade indsamlet og sorteret efter kvalitet. Da vores service presses ud af et helt blad, er kun højkvalitetsblade egnede til produktionen. Resten af palmebladene bliver brugt som organisk gødning på nærliggende marker.

I det følgende forklarer vi de nødvendige trin til at konvertere et palmeblad til engangstallerkener og skåle.

Palmeblad i presse
Palmeblad i presse

Produktionstrin for palmeblads-produkter:

 1. Palmebladene sorteres efter kvalitet.
 2. De valgte palmeblade vaskes, bundtes og tørres. En vis mængde restfugt skal forblive til videre forarbejdning.
 3. Hele bladet presses ind i den ønskede form ved hjælp af hydraulisk presning og påvirkninger af varme. Derefter glattes kanterne, og overfladen er poleret.
 4. Kvalitetskontrol. Det er vigtigt at forstå at der er tale om et naturprodukt, hvorfor der vil være forskelle fra produkt til produkt. Kvalitetskontrollen frasorterer emner der er fejlagtige.

Bæredygtighed: Palmeblade er et rent naturprodukt

I Sydøstasien er areca palmer plantet på grund af deres populære betel nødder. I industrilandene er der imidlertid ingen interesse for denne form for palme, fordi den ikke hører til underfamilien af oliepalmer. Af denne grund er ingen tropiske regnskove skåret ned til dyrkning af areca palmer.

Desuden dyrkes palmeplantagerne, hvorfra vi får råmaterialet til vores produkter, uden pesticider og fungicider. Det vand, der bruges til at rense palmebladene, opsamles og anvendes efterfølgende til kunstvanding af planterne. På denne måde bevarer landmændene ikke blot miljøet, men også værdifulde ressourcer.

Efter sin brug, ender palmebladsprodukterne normalt i skraldespanden, lejlighedsvis også i åben natur. Men som et helt naturligt produkt er palmebladsskåle og tallerkener helt biologisk nedbrydelige og nedbrydes ganske hurtigt. I sidste ende bliver de igen til jord, som moder natur bruger til skabelsen af nyt liv.

De særlige karakteristika ved palmeblade

Pameblade har en række karakteristika, der gør dem yderst velegnet til fremstilling af tallerkener og skåle.

 • Stabil og robust
  • Madsikker
  • Vandafvisende: kræver ikke kunstige belægninger eller andre tilsætningsstoffer
  • Modstandsdygtig over for fedt og saucer
 • God termisk egenskab: også velegnet til varme retter
 • Unikt udseende på hvert blad
Palmeblade
Palmeblade

Ved at vælge bæredygtig service engagerer du dig også i reduktionen af engangsplast og pap service. Hvis du er interesseret i dette særlige materiale, så er du velkommen til at tage et kig på vores palmebladstallerkener og palmebladsskåle  i vores online shop.

Viser 1–10 af 20 resultater